Te eki ayrılır mı?
Te eki ayrılır mı? Te eki ayrılır mı?, Te eki ayrı yazılır mı?, Te ne zaman ayrı yazılır?, 14'te mi 14'de mi?, Ahmet'de mi Ahmet'te mi?, Te ne eki?
Te eki ayrılır mı?
Te eki ayrı yazılır mı?, Sayılara getirilen ekleri ayırmak için konur: 1985'te, 8'inci madde, 2'nci kat; 7,65'lik, 9,65'lik, 657'yle vb.
Te eki ayrı yazılır mı?
Te eki ayrı yazılır mı?,
Sayılara getirilen ekleri ayırmak için konur: 1985'te, 8'inci madde, 2'nci kat; 7,65'lik, 9,65'lik, 657'yle vb. Te ne zaman ayrı yazılır?
Te ne zaman ayrı yazılır?,
Aynı kuruma göre “bulunma durumu eki olan -da / -de / -ta / -te'nin yazılışı” için de tek bir kural var. “Bulunma durumu eki, getirildiği kelimeye bitişik yazılır: Devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb. Yurtta sulh, cihanda sulh. (Atatürk).” 14'te mi 14'de mi?
14'te mi 14'de mi?,
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır. Örnekler: yolda (yol-da) kalmak, İşte (iş-te) çalışmak vb. Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar. Örnekler: Kızı da geldi gelini de. Ahmet'de mi Ahmet'te mi?
Ahmet'de mi Ahmet'te mi?,
Ünsüz uyumu nedeniyle “14.00'de” değil, “14.00'te” olmalıydı. Saat ve dakikayı gösteren sayılar ise noktayla ayrılır, iki nokta yanlıştır. Te ne eki?
Te ne eki?,
''Derse Ahmet de geldi.'' Anlam ayrıntısını katan ''de'' bağlaçtır. Bu cümlelerde kullanılan ''de'' artıkbir ek değil,sözcüktür. Sözcük olduğu için de ayrı yazılır.Bu sözcük,cümleden çıkarılınca cümlenin anlamı daralsa bile bozulmaz. Karabük'te nasıl yazılır?
Karabük'te nasıl yazılır?,
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb. Avrupa kıtası nasıl yazılır TDK?
Avrupa kıtası nasıl yazılır TDK?,
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle karabük şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Karabük şeklinde olmalıdır. Saatlerde te ta nasıl yazılır?
Saatlerde te ta nasıl yazılır?,
13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb. Ocak'ta nasıl yazılır?
Ocak'ta nasıl yazılır?,
Saatlere gelen ekler de kesme işaretiyle ayrılır. 15'te mi 15'de mi?
15'te mi 15'de mi?,
TDK ve Necmiye Alpay'ın Türkçe Sorunları Kılavuzu'na göre belirli bir tarih belirten ay ve gün adları büyük harfle başlarken, belirtmeyenler küçük harfle başlar. Ayrıca büyük harfle başlaması gereken tarihlerden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır. 31 Mart'ta nasıl yazılır?
31 Mart'ta nasıl yazılır?,
Bu kurala göre sert ünsüzle biten kelimeler b, c, d, g ünsüzleriyle başlayan bir ek aldığında, ekin bu ilk ünsüzü sertleşerek p, ç, t, k ünsüzlerinden birine dönüşür: dolap+da - dolapta, aç+dı -açtı, kitap+cı - kitapçı, bit+gin - bitkin, 15+de -15'te, Türk+ce - Türkçe. 13'te mi 13'de mi?
13'te mi 13'de mi?,
Bir metinde en sık karşılaşılan hata eklerin yazılışındadır. Tarih bildiren rakamlardan sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılır.