Nankör kelimesinin kökeni nedir?

Nankör kelimesinin kökeni nedir? Nankör kelimesinin kökeni nedir?, Farsça nankör ne demek?, Kör kelimesi Türkçe mi?, Hangi kelimesinin etimolojisi?, Nankörlük ne demek TDK?, Nankör kökeni nereden gelir?

Nankör kelimesinin kökeni nedir?

Farsça nankör ne demek?, Nankör, Farsça nan “ekmek” ve kûr “kör” kelimelerinin birleşimiyle oluşmuştur. İyiliği unutan, iyilik bilmeyen kimse demektir. Genelde “Benim için ne yaptın ki?” diye sorarlar.

Farsça nankör ne demek?

Farsça nankör ne demek?, Nankör, Farsça nan “ekmek” ve kûr “kör” kelimelerinin birleşimiyle oluşmuştur. İyiliği unutan, iyilik bilmeyen kimse demektir. Genelde “Benim için ne yaptın ki?” diye sorarlar.

Kör kelimesi Türkçe mi?

Kör kelimesi Türkçe mi?, Nankör kelimesi Farsça “nānkūr” sözcüğünden alıntıdır ve Farsça/Hintçe “nān” ekmek ile “kūr” görmez sözcüklerinin bileşiğidir. Bu asli anlamıyla ekmeği/nimeti görmeyen demektir nankör.

Hangi kelimesinin etimolojisi?

Hangi kelimesinin etimolojisi?, Kör sözcüğüyle bağlantılı olması muhtemeldir. Kör (görmeyen) sözü Farsça olarak geçer fakat Türkçedeki "Gör" köküyle bağlantılıdır. Farsçaya Türkçeden geçmiştir.

Nankörlük ne demek TDK?

Nankörlük ne demek TDK?, hangi - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi kankı veya χankı “hangi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) kanı veya χanı “ne, hangi” edatından Eski Türkçe +kI ekiyle türetilmiştir.

Nankör kökeni nereden gelir?

Nankör kökeni nereden gelir?, Nankörlük, insanın kendisine yapılan iyiliklerin; kadrini, kıymetini ve değerini bilmemesidir.

Nankör ne demek din kültürü?

Nankör ne demek din kültürü?, Nankör, Farsça nan “ekmek” ve kûr “kör” kelimelerinin birleşimiyle oluşmuştur. İyiliği unutan, iyilik bilmeyen kimse demektir. Genelde “Benim için ne yaptın ki?” diye sorarlar.

Farsça kör ne demek?

Farsça kör ne demek?, Din adına tebliğ ettiği konularda peygamberi tasdik etmemek, onaylamamak anlamında bir terim.

Koç kelimesi nereden gelir?

Koç kelimesi nereden gelir?, Orta Türkçe kor “köz, cemre” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Farsça ḳor قور “koza, taşak, hedef olarak konan top” sözcüğü ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir.

Göz Türkçe bir kelime mi?

Göz Türkçe bir kelime mi?, koç - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) koç “erkek koyun” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe aynı anlama gelen koçġar veya koçŋar sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Moğolca aynı anlama gelen quça sözcüğü ile eş kökenlidir.

Maydanoz kelimesi hangi dilden Türkçeye geçti?

Maydanoz kelimesi hangi dilden Türkçeye geçti?, göz - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe köz “görme organı” sözcüğünden evrilmiştir.

Lahana hangi dilden Türkçeye geçti?

Lahana hangi dilden Türkçeye geçti?, "Arapça aynı anlama gelen maḳdanus veya maˁdanus مقدنس/معدنس sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Orta Yunanca makedonísion μακεδονίσιον "makedonya otu, maydanoz" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Makēdonía "Makedonya" özel adından türetilmiştir."

Efendi kelimesi hangi dilden Türkçeye geçti?

Efendi kelimesi hangi dilden Türkçeye geçti?, lahana - Nişanyan Sözlük. Yunanca láχano λάχανο “kelem, lahana” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “kazmak, toprağı sürmek” fiilinin fiilden türetilmiş ismidir.