Mülakatta yapılan hatalar nelerdir?
Mülakatta yapılan hatalar nelerdir? Mülakatta yapılan hatalar nelerdir?, Mülakat sırasında yapılmaması gerekenler nelerdir?, Mülakatın olumsuz olduğunu nasıl anlarız?, Görüşme hataları nelerdir?, Sözlü mülakatta bilmediğin soruya nasıl cevap verilir?, Sözlü mülakatta eller nasıl durmalı?
Mülakatta yapılan hatalar nelerdir?
Mülakat sırasında yapılmaması gerekenler nelerdir?, Hazırlıksız Olmak.
Negatif Tutum ve Davranışlar.
Fazla Konuşmak veya Az Konuşmak.
Becerilerinizi Abartmak veya Eksik Bilgi Vermek.
Göz teması Kurmamak veya Vücut Dilini İhmal Etmek.
Özgeçmiş (CV)
Referanslar Listesi.
Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı veya Pasaport)
Mülakat sırasında yapılmaması gerekenler nelerdir?
Mülakat sırasında yapılmaması gerekenler nelerdir?,
Görüşmeci ile aranızda negatif bir etkileşim hissetmiş olmanız. Olası bir anlaşma durumunda işe başlayabileceğiniz tarihin sorulmamış olması. İkinci görüşmenin muhtemel zamanı hakkında herhangi bir şey söylenmemiş olması. Belirtilen sürede sonuç ile ilgili geri dönüş yapılmaması. Mülakatın olumsuz olduğunu nasıl anlarız?
Mülakatın olumsuz olduğunu nasıl anlarız?,
Sözlü mülakatta bilmediğin soruya nasıl cevap verilir? Bir sözlü mülakatta bilmediğiniz bir soruya cevap verirken, panik yapmadan sakin kalmak önemlidir. Önce, soruyu anladığınızdan emin olun. Ardından, soruyla ilgili kısmi bilgilerinizi veya benzer deneyimlerinizi paylaşarak cevap vermeye çalışın. Görüşme hataları nelerdir?
Görüşme hataları nelerdir?,
Ellerinizi görünür bir yere koyun.
Mülakat stresinden dolayı ellerimizi nasıl konumlandıracağımızı bilemeyebiliriz. Bu sebeple ellerinizi masanın üzerinde tutmak, hareketlerinizi kontrol etmek açısından işe yarayacaktır. Ayrıca tutkunuzu karşı tarafa geçirmek için ellerinizi kullanmaktan çekinmeyin. Sözlü mülakatta bilmediğin soruya nasıl cevap verilir?
Sözlü mülakatta bilmediğin soruya nasıl cevap verilir?,
Mülakat esnasında dürüst, samimi, tutarlı, nazik ve kurumsal bir üslup kullanılmalıdır. Ayrıca karşı tarafın sözünü kesmemeye de dikkat edilmelidir. Asla yanlış bilgi verilmemeli, bilgi saklanmamalıdır. Görüşme gerçekleştirilirken vücut dilimizin karşı tarafa verdiği sinyallere dikkat edilmelidir. Sözlü mülakatta eller nasıl durmalı?
Sözlü mülakatta eller nasıl durmalı?,
Olumlu göz teması, gülümseme ve iyi bir dinleyici olmaları, işverenin ilginç bir aday olduğunu düşündüğünün bir göstergesidir. İşveren, işin detaylarına ve senin bu pozisyonu ne kadar iyi anladığına dikkat ediyorsa, bu iş görüşmesinin olumlu bir şekilde ilerlediği anlamına gelebilir. Mülakat nelere dikkat edilmeli?
Mülakat nelere dikkat edilmeli?,
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var. İş mülakatının iyi geçtiğini nasıl anlarız?
İş mülakatının iyi geçtiğini nasıl anlarız?,
Kekemelikte ses ve hece tekrarları, sesleri uzatma, sözcüklerin parçalanması, duyulabilir ya da sessiz duraksamalar, dolaylı yoldan konuşma, sözcükleri fiziksel gerginlikle söyleme şeklinde konuşmada akıcılık sorunları görülür. Daha ağır formlarında çabalama davranışları görülür. Mülakatta içeri girerken ne denir?
Mülakatta içeri girerken ne denir?,
EVET: Sandalyenize hafifçe açı verin.
Mülakat sırasında İK uzmanının tam karşısında ve dümdüz oturmak rahatsız hissetmenize neden olabilir. Çünkü bu duruş açısı bilinçaltında rekabet hissi uyandırır. Sandalyenize açı verin ya da görüşmeyi yaptığınız kişinin sağ tarafında oturmaya özen gösterin. Mülakatta ne sorulmaz?
Mülakatta ne sorulmaz?,
Görüşme, mülakat kelimesi ile eş anlamlı olarak kullanılmakta, konuşma ve yazı dilinde her iki kelime de yer almaktadır. Konuşma hataları nelerdir?
Konuşma hataları nelerdir?,
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin. Mülakatta sandalyede nasıl oturulur?
Mülakatta sandalyede nasıl oturulur?,
3- Mülakatta Ne Diye Hitap Edilir? Mülakat esnasında, yetkiliye karşı saygılı davranmak ve lakayit bir tavır sergilememek son derece önemlidir. Yetkiliye hitap ederken “efendim” şeklinde hitap etmek uygun bir davranıştır. Görüşme ve mülakat aynı şey mi?
Görüşme ve mülakat aynı şey mi?,
Ancak, iş pozisyonu daha geleneksel ve resmi bir alansa, daha sade ve nötr renklerde bir kıyafet tercih etmeniz daha uygun olabilir. Bunun yanı sıra, mülakata giderken aşırı makyaj, takı veya parfüm gibi unsurlardan kaçınmak önemlidir.