Mak mek eki yapım eki mi?
Mak mek eki yapım eki mi? Mak mek eki yapım eki mi?, Mek mak hangi ektir?, Mek mak eki türemiş mi?, Yapım ekleri hangileri?, Maz mez yapım eki mi?, Mak yapım eki mi çekim eki mi?
Mak mek eki yapım eki mi?
Mek mak hangi ektir?, Türetme görevini üstlenen yapım ekleri, aynı derecede işlek değildir. Mesela, fiil köklerine gelerek fiil isimleri (mastar) yapan -mak, -mek eki istisnasız bütün fiillere gelirken fiilden isim yapan -van eki yay-van gibi bir iki örnekte görülür.
Mek mak hangi ektir?
Mek mak hangi ektir?,
Türetme görevini üstlenen yapım ekleri, aynı derecede işlek değildir. Mesela, fiil köklerine gelerek fiil isimleri (mastar) yapan -mak, -mek eki istisnasız bütün fiillere gelirken fiilden isim yapan -van eki yay-van gibi bir iki örnekte görülür. Mek mak eki türemiş mi?
Mek mak eki türemiş mi?,
Mastar Ekleri
-mak ve -mek ekleridir. Yapım ekleri hangileri?
Yapım ekleri hangileri?,
Böylece -mak, -mek mastar ekinden fiilden isim yapan -ma,-me eki türemiştir.” (Caferov 1968: 23-24). Maz mez yapım eki mi?
Maz mez yapım eki mi?,
Oysa bu yapının, Türkçenin tarihî lehçelerinde daha geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu görüyoruz. -maz, -mez ekinin -ma,-me olumsuzluk eki ile -z partisip veya fiilden isim yapım eki ile oluştuğu görüşü, bilim adamlarınca kabul edilmiştir. Mak yapım eki mi çekim eki mi?
Mak yapım eki mi çekim eki mi?,
Türetme görevini üstlenen yapım ekleri, aynı derecede işlek değildir. Mesela, fiil köklerine gelerek fiil isimleri (mastar) yapan -mak, -mek eki istisnasız bütün fiillere gelirken fiilden isim yapan -van eki yay-van gibi bir iki örnekte görülür. Deyimler mek mak eki alır mı?
Deyimler mek mak eki alır mı?,
Çok nadir de olsa gerçek anlamında kullanılan sözcükler de vardır. -Deyimlerin sonuna genellikle –mek,- mak ekleri getirilir. -Deyimler, atasözleri gibi ders verici özellik taşımaz. Mek ne fiilidir?
Mek ne fiilidir?,
o Kişilerin. varlıkların içinde bulunduğu durumu anlatır. o Durum fiilini gerçekleştiren bir kişi, varlık vardır. o Fakat bu durumdan etkilenen bir nesne yoktur. o Örneğin gül(mek) fiili bir durum fiilidir, gül(mek) fiilini yapan biri vardır ama bu fiili yaptığında sadece kendisi etkilenir, başka bir nesneyi. Mak mek fiilimsi mi?
Mak mek fiilimsi mi?,
(Fiilimsiler, fiilden isim yapma eki aldıkları için türemiş bir sözcük olarak kabul edilirler.) Fiillere getirilen “-ma / -me, -mak / -mek, -ış / - iş / -uş / -üş” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-iş, -me, -mek” veya “- ma, -ış, -mak” şeklinde kodlayabiliriz. Yapım eki ve çekim eki nedir?
Yapım eki ve çekim eki nedir?,
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır. Yapım eki olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Yapım eki olup olmadığı nasıl anlaşılır?,
Yapım Eki Nasıl Bulunur? Yapım ekini bulmak için kelimenin köküne bakılır. Eğer kelimenin anlamı aldığı ek ile değişmişse yapım eki, değişmemişse çekim ekidir. Bu kelimede -ta eki, sözcüğün anlamını değiştirmediği için çekim ekidir. Kaç tane yapım eki var?
Kaç tane yapım eki var?,
Türkçede dört çeşit yapım eki vardır: 1. İsimden isim yapma ekleri: İsim kök ve gövdelerinden farklı isimler yapar. Yapım eki kaça ayrılır?
Yapım eki kaça ayrılır?,
İsimden isim yapım ekleri, isimden fiil yapım ekleri, fiilden isim yapım ekleri ve fiilden fiil yapım ekleri çeşitleri olarak sıralanabilir. İsimlerden isim türetmek için kullanılan yapım eklerine isimden isim yapım ekleri denir.